Desítky let se architekti, designéři i mnozí uživatelé interiérů potýkají s průmyslovou podobou hasicích přístrojů. Jejich obligátní křiklavá červená barva i neutěšený vzhled průmyslové tlakové lahve je často důvodem, proč jsou ukryté a v nouzi nedostupné. Poslední prvek v domech, který odolával po více než století ergonomickému pojetí, jsme změnili a zlepšili jak jeho funkci v době čekání v pohotovostním režimu, tak jeho funkci a schopnosti v době akce. Špičková kvalita designu minimalistického pojetí jde ruku v ruce           s naprostou změnou způsobu užívání a vlastně vytvoření nové kategorie produktu, protože se již nejedná o hasicí přístroj, ale o bod záchrany v nejširším smyslu toho slova,“ říká Přemysl Kokeš, zakladatel a ředitel společnosti Amplla.

HUSSECHUCK a SHIELD

Hasicí přístroj HUSSECHUCK od společnosti Amplla zůstává díky variabilitě designu na očích a vždy na dosah. Má kruhový tvar, který je odvozen od archetypu ochranného štítu mnohých kultur a stává se symbolem ochrany. Ve verzi SHIELD umí splynout s interiérem, nebo mu dominovat. Amplla dnes nabízí na 18 základních povrchů a barev a nespočet dalších uměleckých motivů je možné vytvořit na zakázku.

Hasicí přístroj je dostupný ve dvou verzích. Základní verze bez štítu nese jméno HUSSECHCUK a je jen 8 cm široká. Verze doplněná o ochranný štít se jmenuje SHIELD. Štít chrání před žárem, použitá prášková náplň potlačuje nebo hasí oheň a uživateli zůstává jedna ruka volná. Může tak nést i něco jiného nebo někoho dalšího, ať už půjde o dítě nebo domácího mazlíčka. Navíc bude SHIELD brzy možné vybavit volitelnými prvky. Na prvním místě je dýchací plynová maska, která je po otevření přístroje okamžitě po ruce a umožní uniknout ze zakouřeného prostoru, nebo oheň v kouři vůbec uhasit. Amplla ji bude nabízet ve třech verzích: základní - chrání ústa, střední - kryje ústa a nos a nejvyšší model chrání před štiplavým kouřem i oči. SHIELD bude moci ukrývat také zdravotnické prvky pro záchranu života (např. defibrilátor) nebo evakuační set. Na podzim bude vybaven i integrovaným alarmem, který přivolává pomoc nebo upozorňuje na snahu hasicí přístroj ukrást. Evakuační modul je nositelem celé řady inovativních funkcí, které budou představeny ještě v průběhu roku 2022

Amplla tuzemský startup

Za myšlenkou stojí architekt Přemysl Kokeš, který společnost Amplla vede. Architektka Zuzana Ambrožová vykonává pozici marketingové ředitelky projektu, třetím ze zakladatelů je designér David Rosinai. Tato trojice se rozhodla po 150 letech udělat z hasicího přístroje doplněk, který je nejen krásný, ale zároveň pomáhá zachraňovat lidské životy.

„Nápad vyplynul přímo z praxe. Při navrhování interiérů jsme se pravidelně potýkali                       s průmyslovými hasicími přístroji, které se často do těchto interiérů nehodily. V industriálním interiéru nevadí. Pokud ale doplňujete moderní nebo naopak velmi tradiční interiér, je těžké průmyslový hasicí přístroj do místnosti zakomponovat. A alternativa doposud nikde na světě neexistovala.“ popisuje Zuzana Ambrožová, marketingová ředitelka společnosti Amplla.

Postupně během tří let vývoje vznikl zcela nový výrobek, který má vzhled ochranného štítu. Na rozdíl od průmyslového hasicího přístroje je ovládán jen jednou rukou. Ve vývoji je i high-tech provedení. „Naším cílem je vyvinout skutečně technologického asistenta, který vás bude varovat i zachraňovat. Bude to univerzální bod záchrany, který vám vždy pomůže,“ dodává Ambrožová.

HUSSECHUCK i SHIELD jsou vyráběny v Hlinsku a částečně ve Frýdlantě nad Ostravicí. Oba produkty byly s úspěchem představeny na Světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji ve Spojených arabských emirátech.

“Naším cílem je dosáhnout v roce 2024, tedy za 2 roky, schopnosti prodat celou naší plánovanou roční produkci, tedy 120.000 kusů hasicích přístrojů,” dodává ředitel společnosti Přemysl Kokeš.

O společnosti Amplla

Amplla a.s. je manufaktura z České republiky založená v roce 2019 se sídlem v Hlinsku. Vede ji mladý a velmi kreativní tým odborníků. Cílem společnosti je chránit životy a přinášet krásný a užitečný výrobek všude tam, kde je ho potřeba. Společnost Amplla pracuje na vývoji a designu hasicího přístroje, jenž zůstane odlišný od většiny předmětů, které máme doma, ale zároveň bude schopen zapadnout do každého interiéru. Amplla překonala průmyslový design a nastavila nový standard.

Další informace naleznete na webu: www.amplla.com
S žádostí o informace se obraťte na Zuzanu Ambrožovou, e-mail: zuzana.ambrozova@amplla.com